Data downloaden in Excel

Om uw data te analyseren adviseren wij u gebruik te maken van een snelle en gemakkelijke online presentatie (dashboard). U kunt er echter ook voor kiezen om uw data met SPSS te analyseren. Met dit programma kunt u verschillende (diepgaande) statistische analyses uitvoeren op de data. Hiervoor zult u uw data eerst naar Excel moeten downloaden. Dit doet u als volgt:

Om uw data in Excel te kunnen downloaden doet u het volgende:

Navigeer via Analyse > SPSS data exporteren, u komt dan in het volgende scherm terecht:

Klik hier om deze afbeelding te bekijken. Figuur: enquêtedata exporteren

Respondenten selecteren

In dit scherm vinkt u de correcte doelgroep aan waarvan u de data geëxporteerd wil hebben.

Daarna kunt u kiezen uit 4 opties, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen de data:

 • Alle respondenten die zijn uitgenodigd voor de enquête exporteren: Dit spreekt voor zich, u krijgt nu alle data te zien, ook van mensen die nog niet zijn begonnen.
 • Alle respondenten die zijn begonnen aan de enquête exporteren: U krijgt nu data te zien van respondenten die zijn begonnen, ook van mensen die voortijdig zijn gestopt en dergelijke.
 • Alleen van respondenten die een einde hebben bereikt: U krijgt nu de data van alle afgeronde enquetes, succesvol én niet-succesvol.
 • Alleen van respondenten die een succesvol einde hebben bereikt: U krijgt nu de data van alleen succesvol afgeronde enquêtes, dit is voor u zeer waarschijnlijk de meest zinvolle data, aangezien deze respondenten de gehele enquête hebben doorlopen.

Statuscodes exporteren

Respondenten hebben een bepaalde status, bijvoorbeeld "begonnen" indien u dit vakje aanvinkt worden de statuscodes toegevoegd als kenmerk.

Respondentkenmerken exporteren

Ook is het mogelijk om een selectie van respondentkenmerken in de export op te nemen.
U vinkt hiervoor het selectievakje Kenmerken aan.

Klik hier om deze afbeelding te bekijken.
Figuur: respondentkenmerken exporteren

Nu verschijnt er een selectielijst met kenmerken die beschikbaar zijn om mee te nemen in de export. U kunt hier één of meerdere kenmerken kiezen. Op het moment dat u begint te typen in het vak, zal Onderzoekstool u helpen door suggesties te geven.


Figuur: respondentkenmerken selecteren

Data numeriek of als string exporteren

U kunt uw data op twee manieren laten exporteren, namelijk numeriek of als string.
Het verschil tussen beide is de manier waarop de data wordt weergegeven in de export.

Wanneer u kiest voor data numeriek laten exporteren ontvangt u de export met numerieke waarden voor de antwoordmogelijkheden.
Wanneer u kiest voor data als string laten exporteren ontvangt u de export met de daadwerkelijke antwoordlabels van vragen in plaats van numerieke waarden.

Figuur: Data numeriek of als string exporteren

Exportbestand ontvangen

U kunt uw e-mailadres invullen om het bestand naar uzelf te laten mailen, of u kunt het veld leeg laten zodat het bestand wordt gedownload naar de pc waar u op werkt. Klik nu op 'Start exporteren'.

SPSS labels downloaden

Wanneer u dit gedaan heeft is het van belang om ook de labels van de vragen te downloaden. Hiermee geeft u uw kolomvariabelen de correcte labels mee. SPSS labels download u via Analyse > SPSS labels exporteren. Onderzoekstool zal dan direct een text-bestandje aanleveren met daarin alle vraaglabels en bijbehorende waarden. Deze kunt u dan zelf koppelen aan de data in SPSS. Dit kan door middel van kopiëren (Ctrl-C) en plakken (Ctrl-V) naar de syntax van uw SPSS bestand.

← Quickscan mogelijkheden ↑ Data downloaden in Excel Veel gestelde vragen →
 • Op een vrij eenvoudige manier kan ik vragenlijsten aanmaken en vervolgens digitaal uitzetten. De database is goed benaderbaar via een beveiligde link. Daarnaast zijn de rapportages ideaal, met 1 druk op de knop draai je deze uit, nadat je eenmalig hebt aangegeven hoe je de gegevens getoond wilt hebben (via grafieken of anderszins).

  Aukje van de Molengraft, kwaliteitscoördinator bij Revant

 • Deze online onderzoekstool is voor en door zorginstellingen ontwikkeld. Ze kunnen hiermee op een snelle en eenvoudige wijze zelf (patiënt)onderzoek uitvoeren en analyseren.

  Maud Huisman, marketingadviseur bij Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

 • Voor ons is Exploratio een gebruiksvriendelijke tool om eenvoudig de ervaringen van onze patiënten in ons ziekenhuis te peilen. We zetten daar veel verschillende vragenlijsten voor in en rapporteren ook op verschillende manieren: alles kan met Exploratio!

  Saskia Derkx, adviseur patiëntbeleving van Noordwest Ziekenhuisgroep

 • De tool is makkelijk in te zetten voor zowel kleine als grotere en meer complexe onderzoeken. Ook kan ik andere collega’s snel uitleggen hoe het programma werkt. Zo wordt er door vele verschillende afdelingen in ons ziekenhuis gebruik gemaakt van de tool. Onderzoek onder patiënten, directe input voor artsen, 360 feedback door collega’s, medewerkertevredenheid, afstudeeronderzoeken, etc. Iedereen kan snel aan de slag met hun eigen resultaten, terwijl ik mij kan verdiepen op meer complexe statistische analyses voor uitgebreider advies aan de organisatie.

  Hajé Berns, Marketingadviseur bij Alrijne Zorggroep

 • Het is een professionele en gebruiksvriendelijke onderzoekstool, waarmee je eenvoudig rapportages kunt maken. Voor ons een goed instrument om diverse externe en interne klantonderzoeken uit te zetten en het luisteren naar patiënten handen en voeten te geven.

  Gerben Hart, Online Marketing- en communicatieadviseur bij Isala

 • Exploratio biedt Amphia de tools om in eigen beheer onderzoek te doen. Verschillende afdelingen en functies binnen het ziekenhuis doen dit vanuit hun eigen discipline. De tool geeft hen de mogelijkheid om zelf onderzoek op te zetten, eigen data te verzamelen, te rapporteren en te monitoren. Exploratio is compleet in (digitale) onderzoeksmogelijkheden en typen vraagstellingen, zonder af te doen aan de gebruiksvriendelijkheid.

  Frank Niemantsverdriet, Zorgmarketeer bij Amphia

Een selectie van onze klanten