3.20 Net Promotor Score

Introductie:

Voor enkele vragen is het mogelijk om een Net Promotor Score grafiek aan te maken. De Net Promotor Score heeft een standaard bereik van 0 tot 10 waarbij het wordt onderverdeeld in "detractors" (0-6), "passives" (7-8) & "promotors" (9-10). De Net Promotor Score wordt dan als volgt berekend: % promotors - % detractors.

De vraag die daarbij gesteld wordt is bijvoorbeeld: "Hoe waarschijnlijk is het dat u (onderwerp) zou aanbevelen aan een relatie?" Vragen van het type "enkelkeuze", "likert" en "slider" komen in aanmerking voor een NPS grafiek. De voorwaarde is wel dat deze van 0-10 of van 1-10 zijn.

Werkwijze:

In het dashboard kan je een NPS grafiek toevoegen. Indien je een NPS grafiek toevoegd zijn er een aantal opties mogelijk:

 • NPS weergeven (De Net Promotor Score)
 • Verdeling weergeven (De grafiek van type donut)
 • Toelichting weergeven (uitleg van de berekening)

Bij verdeling zijn nog een aantal sub-opties mogelijk: oa. weergave (aantal of percentage), significantie en de label & kleur van de verschillende groepen (Detractors, Passives, Promotors).

Figuur: NPS grafiek configuratie

Resultaat

Figuur: NPS grafiek

 • Op een vrij eenvoudige manier kan ik vragenlijsten aanmaken en vervolgens digitaal uitzetten. De database is goed benaderbaar via een beveiligde link. Daarnaast zijn de rapportages ideaal, met 1 druk op de knop draai je deze uit, nadat je eenmalig hebt aangegeven hoe je de gegevens getoond wilt hebben (via grafieken of anderszins).

  Aukje van de Molengraft, kwaliteitscoördinator bij Revant

 • Deze online onderzoekstool is voor en door zorginstellingen ontwikkeld. Ze kunnen hiermee op een snelle en eenvoudige wijze zelf (patiënt)onderzoek uitvoeren en analyseren.

  Maud Huisman, marketingadviseur bij Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

 • Voor ons is Exploratio een gebruiksvriendelijke tool om eenvoudig de ervaringen van onze patiënten in ons ziekenhuis te peilen. We zetten daar veel verschillende vragenlijsten voor in en rapporteren ook op verschillende manieren: alles kan met Exploratio!

  Saskia Derkx, adviseur patiëntbeleving van Noordwest Ziekenhuisgroep

 • De tool is makkelijk in te zetten voor zowel kleine als grotere en meer complexe onderzoeken. Ook kan ik andere collega’s snel uitleggen hoe het programma werkt. Zo wordt er door vele verschillende afdelingen in ons ziekenhuis gebruik gemaakt van de tool. Onderzoek onder patiënten, directe input voor artsen, 360 feedback door collega’s, medewerkertevredenheid, afstudeeronderzoeken, etc. Iedereen kan snel aan de slag met hun eigen resultaten, terwijl ik mij kan verdiepen op meer complexe statistische analyses voor uitgebreider advies aan de organisatie.

  Hajé Berns, Marketingadviseur bij Alrijne Zorggroep

 • Het is een professionele en gebruiksvriendelijke onderzoekstool, waarmee je eenvoudig rapportages kunt maken. Voor ons een goed instrument om diverse externe en interne klantonderzoeken uit te zetten en het luisteren naar patiënten handen en voeten te geven.

  Gerben Hart, Online Marketing- en communicatieadviseur bij Isala

 • Exploratio biedt Amphia de tools om in eigen beheer onderzoek te doen. Verschillende afdelingen en functies binnen het ziekenhuis doen dit vanuit hun eigen discipline. De tool geeft hen de mogelijkheid om zelf onderzoek op te zetten, eigen data te verzamelen, te rapporteren en te monitoren. Exploratio is compleet in (digitale) onderzoeksmogelijkheden en typen vraagstellingen, zonder af te doen aan de gebruiksvriendelijkheid.

  Frank Niemantsverdriet, Zorgmarketeer bij Amphia

Een selectie van onze klanten